Президентът Румен Радев оглавява борбата срещу корупцията в България.

Държавният глава Румен Радев прие  на 15 март 2017 година на „Дондуков“ 2 Лаура Кьовеши, главен прокурор на румънската Национална антикорупционна дирекция.

Срещата се осъществи по покана на президента Румен Радев, отправена към Лаура Кьовеши още през ноември 2016 година.

„По време на срещата беше обсъден румънският антикорупционен модел и бе изразен интересът на двете държави за по-тясно сътрудничество в борбата с корупцията“, се казва в съобщението на президентството.

По време на предизборната кампания президентът Румен Радев обяви, че има намерение да проучи румънския опит, за да изгради собствена визия за хода на съдебната реформа в България.

Успехите в борбата с корупцията на г-жа Кьовеши са впечатляващи и са нещо, което до този момент у нас не се е случвало. Още в първите години на дейността й имаше над 280 осъдителни присъди за корупция и злоупотреба с власт, над 200 млн. долара конфискувани в полза на дръжавата, включително окончателни ефективни присъди срещу корумпирани съдии, прокурори, министри, бившия министър-председател Адриан Нъстасе, медийния магнат Дан Войкулеску, кметове и др.

Ние не говориме за абсолютно копиране на румънският модел, но може да заимстваме положителното от него с оглед нашите условия и  виждане за съдебна реформа.

 

Leave a Comment