Недопустимо! Какъв е капацитетът на Врачанската прокуратура?

Недопустимо е процесуалното поведение на Врачанската прокуратура във връзка с убийството на младежа Тодор, предизвикало широк отзвук в страната и самия град. Неправилни са правните изводи на наблюдаващия прокурор за това убийство, определил квалификацията му при условията на непредпазливост чрез причиняване на лека телесна повреда.

Безспорен е фактът, че двамата извършители са отправили обидни думи към загиналия младеж. Без значение е кой е започнал пръв. Важна е тяхната реакция, която може да бъде квалифицирана само като хулиганство.

Защо на наблюдаващия прокурор убягва фактът, че това са двама едри мъже над 100 килограма, които забележете – провеждат насилието, изразено в бой, по един заучен начин от тях като братя, което говори за техния пряк умисъл, целящ дори умъртвяването на бития. Единият от тях го е държал за ръцете, докато другият е нанасял тежки удари в жизнено важни органи.

След като са го повалили на земята и младежът е изпаднал в безпомощно състояние, биячите са продължили по един свиреп начин да го ритат. След като са видели състоянието му, че той е умиращ, са продължили да ритат и чупят колата му и не са му оказали никаква помощ, което като фактическа обстановка доказва, че:

Единствената правилна квалификация в конкретния случай е убийство по хулигански подбуди, за което се предвижда доживотна присъда.

Очевидно е, че наблюдаващият прокурор няма професионални качества, а е възможно и поради някакви причини да е пристрастен. Ние бихме препоръчали на Главния прокурор да възложи проверка на ресорния прокурор от Главна прокуратура върху това разследване и ако се установят съществени пропуски, този наблюдаващ прокурор да бъде отведен и предложен за дисциплинарно наказание от ВСС.

Leave a Comment