Каква реформа ще извърши МП, когато негови министри нарушават закона.

Служебният министър на правосъдието Мария Павлова уволни шефката на затворите Гергана Георгиева.

Мотивите за отстраняването са: несъвместимост с изискванията за назначаване на длъжността, съобразно чл.10, ал.2, т.5; чл.13, ал.1; чл.19 ал.2 и ал.1, т.1 от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, във връзка с чл.36, ал.6, т.4 от Закона за МВР.  Според закона Гергана Георгиева има нужда от поне 10 години юридически стаж или стаж в местата за лишаване от свобода, пробационните служби, МВР или при омбудсмана. Тя има нужда и от поне пет години управленски опит в системата на държавното управление.

Георгиева има необходимия юридически стаж, работила е 7 години в МВР, пет години е проверявала затворите като представител на националния омбудсман и има 4 години стаж като юрист в Комисията за конфискация. Липсват обаче петте години управленски опит в държавната администрация. Това поставя въпроса как изобщо Гергана Георгиева е била назначена от предишния правосъден министър Екатерина Захариева на тази позиция. 

„Шуробаджанащината“ е явление, което не се съобразява със законите и морала. Важното е да бъде назначен „нашият“ човек, явление, което от само себе си също е вид корупция. Друг подобен случай сме коментирали, отново в МП. 

 

Leave a Comment