Казусът Карадере

Никой не е толкова мъдър, че да няма какво да научи от природата.Едгар Кейси
Едва ли има човек в България в последния месец, който поне един път да не е чул в медиите името на местността Карадере. Поредният казус, свързан със застрояването на природни места, доби голяма популярност напоследък и стана нарицателно за все по-голямата вреда, която нанасяме на красивата българска природа. Дали поради алчност, корупция, откровена глупост или незаинтересованост – няма значение, но всички ние носим вина за съсипването на българската природа, за все по-голямото застрояване на местности, за нанасянето на поражения върху уникалната флора и фауна по нашите земи. В името на това да се правят все повече хотели, къмпинги и курорти с цел привличане на туристи, запазването на екоравновесието и на чистотата отива на все по-заден план. При това България и нейните курорти привличат основно и само руснаци и западни туристи, почти всичките от които са със скромни финансови възможности, поне от тяхна гледна точка. Нима не можем да се поучим от държави като Турция и Гърция, които са много по-развити в туристическия бранш и същевременно правят всичко възможно да запазят природните си богатства, без да се налага да бетонират и застрояват до такава степен, както е при нас ?

Местността Карадере се намира в град Бяла, област Варна. Тя попада в екомрежата „Натура 2000“, в защитена зона „Камчийска планина“ за опазване на дивите птици и защитена зона „Плаж Шкорпиловци“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна. Казусът около местността започна с решението на правителството на Пламен Орешарски да одобри „Меморандум за разбирателство за изпълнението на приоритетен инвестиционен проект (по смисъла на Закона за насърчаване на инвестициите)“ По този начин се разреши реализирането на проект, който предвижда изграждането на хотелски структури и зони за обществено обслужване, които са част от голям комплекс с курортно предназначение, върху собствени имоти в община Бяла. Кабинетът определя този проект за приоритетен по смисъла на Закона за насърчаване на инвестициите заради големите вложения (над 100 млн. лева) и предвиденото откриване на работни места, които биха намалили безработицата в общината. Държавата ще се ангажира да помогне с институционална подкрепа и индивидуално административно обслужване в съкратени срокове.

Проектът предвижда застрояване на площ от около 247 дка в местността Карадере, като се планира изграждането на 1200 самостоятелни жилищни единици със среден размер от около 120 кв.м. разгъната застроена площ и ще се изпълнява в рамките на 3 години в периода септември 2014 – септември 2017 г. Инвеститорът в този проект е „Мадара Юръп“ АД. Според проверка „Мадара Юръп“ е новото име на „Мейфеър груп“ – публична компания на Българската фондова борса, която не развива дейност. Основни акционери са регистрираното в Малта Rainbow Malta (Holdings) (94.99%), регистрираното на Британските Вирджински острови Rainbow Group Services (5%) и физическото лице Радослав Димитров (предприемач от Варна, занимаващ се с имоти). Тоест става дума за офшорна компания.

След като правителството позволи изграждането на курорт в Карадере, последва мигновена реакция и протести от страна на граждани и екозащитници. Протестиращите настояват, че не са спазени законовите правила и че разрешаването на проекта обслужва определен кръг лица. От партията на „Зелените“ пък внесоха поправка в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, с която да се забрани строителство в защитени зони. Поправката обаче не беше приета, тъй като депутатите в комисията по регионална политика масово гласуваха с „въздържал се“. Реформаторският блок пък сезира прокуратурата относно казуса „Карадере“. Реформаторите твърдят, че решението на правителството противоречи на Закона за ограничаване на дейността на офшорните компании, изготвен от депутатите от ДПС Йордан Цонев и Делян Пеевски.

Доста по-различно мнение изразиха от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). В официална позиция, те смятат, че трябва да се постигне баланс за природата, за хората и за инвеститорите и че еколозите са започнали да спират инвестициите в България и да пречат на развитието на страната и на туризма, който според БХРА се явява жизненоважен за България сектор. Жители на Бяла също подкрепиха реализирането на проекта, като се аргументираха, че той ще подобри условията в местността, ще привлече инвестиции и ще създаде работни места. Те уточниха, че не желаят територията да бъде изцяло бетонирана, а само малка част от нея.

От Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) се опитаха да успокоят страстите, като обясниха, че проектът е все още в идейна фаза и че тепърва предстои да се мине през всички законови процедури и да се спази екологичното законодателство. Министър-председателят Пламен Орешарски също увери, че законовите процедури ще бъдат спазени. Подобно становище изказа и община Бяла, която поясни че проектът първо трябва да получи Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС), както и да се проведе обществено обсъждане.

През 2008 г. гората около самия плаж Карадере беше включена в план за голямо „екоселище“, проектирано от британския архитект Норман Фостър, в който участваше братът на бившия премиер Сергей Станишев – архитект Георгий Станишев. Проектът на инвестиционния фонд Madara Bulgarian Property Fund Limited, за който бяха нужни около 1 милиард евро, беше замразен заради кризата. Бургаската екоинспекция одобри изпълнението на проекта през май 2011 г., но тогава екосдружения изпратиха жалба до министъра на околната среда, защото според тях има пропуски в становището на инспекцията. Самият Георгий Станишев категорично отрече още да е свързан с проекта “ Карадере“. Интересното е, че през април 2012 г. министърът на икономиката, енергетиката и туризма от правителството на ГЕРБ Делян Добрев е подкрепил с писмо инвестиционните намерения на Madara Bulgarian Property Fund за строеж на ваканционен комплекс в местността Карадере. Попитан за коментар, Добрев заяви, че не е знаел, че става въпрос за Карадере и че никъде в писмото му не се споменава Карадере и не се говори за къщи, комплекси и хотел, а че става дума за стандартен текст и за въпроси за придобиване на българско гражданство, ако бъдат вложени големи инвестиции.

Инвеститорите от „Мадара Юръп“ АД увериха, че новият инвестиционен проект, по който предстои процедура по ОВОС, е изцяло съобразен с новите изисквания по опазване на околната среда и защитените зони и че информацията, че се предвижда застрояване на 80 % от зелените площи, е невярна.

Казусът около местността Карадере постави за пореден път редица наболели въпроси за нашето общество. Съмненията, свързани с корупция, обслужване на интереси и нарушаване на редица правила и закони, ще продължават да тегнат върху инвестиционния проект. Факт е, че името на Карадере стана нарицателно за все по-голямото застрояване на природата ни – плажове, планини, гори, защитени паркове и т.н. Именно това застрояване отблъсква редица българи да прекарат лятната си почивка по българското Черноморие. Голямата обществена реакция срещу застрояването на Карадере подсказва, че този въпрос ще продължава да бъде следен с повишено внимание от гражданското общество, а ние като неправителствена организация ще продължаваме ежемесечно да отразяваме случващото се. И че сблъсъците между природозащитници, екоактивисти и възмутени граждани, от една страна, и инвеститори, хотелското и туристическото лоби, от друга, ще продължават и трудно ще бъде постигнат компромис. За нас остават поуките, че природата на всяка държава е жизненоважен и уникален сам по себе си нейн ресурс и държава, която не щади и не цени своето природно наследство, няма как да се надява да бъде успешна и развита.

С уважение:

/адв. Ал. Манолов- председател на Управителния съвет на Неправителствена организация Сдружение „Юристи срещу корупцията”/

Leave a Comment