В ПОДКРЕПА ДЕЙСТВИЯТА НА Г-Н ВАНЬО ТАНОВ – ДИРЕКТОР НА АГЕНЦИЯ „МИТНИЦИ“ В БОРБАТА СРЕЩУ КОРУПЦИЯТА В СИСТЕМАТА

Свидетели сме как години наред се затвърждава фактът, че реформата в митниците е невъзможна. Носи се като антагонизъм изразът „честен митничар“ – често задържан с подкуп или при упражняване на други форми на корупция. После делата се прекратяват или „по време на пледоариите прокурорът престава да поддържа обвинението“, или делото приключва с оправдателна присъда и „честният митничар“ отново e възстановен на служба, там където най-често e работил и неговият баща. Работата на митниците години наред се предава като корона от баща на първороден син. Фамилии на митничари демонстрират необясним стандарт на живот и чувство на безнаказаност, което дразни гражданското общество. Възниква въпросът кой проверява техните декларации за произход на средствата и какво отношение се взема от компетентните органи?

Време е да се потърси отговорност и за това кой, и какъв подбор извършва при назначаване в системата, отговорност за немарливост и подвеждане на ръководството на митниците при изготвяне на заповедите за уволнение и защо те „падат“ в съда. Корумпирана съдебна система ли е причината или корумпирани и криворазбираши колегиалната солидарност служители в системата на митниците?

Убедени сме, че има и честни професионалисти в системата. Иначе тя нямаше да функционира. Само че техните действия остават, като че ли в сянката на корупционните практики, на които сме свидетели.

На този фон директорът на Агенция „Митници“ – г-н Ваньо Танов назова проблемът с истинското му име и заяви безапелационната си воля за справяне с него.

Само преди два дни бе задържан шефът на свиленградската митница Тодор Караиванов с подкуп, оказвайки съпротива. Изтъква се, че само два дни преди това Караиванов е награден с плакет от шефа на Агенция „Митници“ г-н Ваньо Танов за добра работа по повод международния празник на митничарите. Изтъква се самоцелно, като се назовава или внушава, че това е стандартът. А именно това изискват професионализмът и принципната позиция от страна на директора на Агенция „Митници“ г-н В. Танов, когато за определен служител са му предоставени само такива данни. Тук е високата отговорност на специализираните звена в Агенция „Митници“, които следва да прецизират дейността на всеки служител обективно и безпристрастно, особено на ръководителите, предоставяйки всички положителни и отрицателни данни за тях. Само при такава информация ръководството на митниците в лицето на г-н Танов може да прецени дали да награди или не даден служител. Считаме, че тези звена по казуса „Караиванов“ не са изпълнили тези си задължения и са подвели ръководството на Агенция „Митници“.

Не се съмняваме, че прокуратурата ще изпълни задълженията си, вменени й по закон, извършвайки задълбочено и всестранно разследване по този случай, тъй като в последните години тя е повдигнала, а после оттегляла редица обвинения или поради пороци в обвинителния акт е следвала оправдателна присъда. Безспорно в такива случаи ръководството на митниците следва да изпълни съдебното решение, но такъв служител трябва да бъде наблюдаван под лупа и при най-малкото нарушение следва да бъде отстраняван от служба.

Казват, че да реформираш митниците, означава да местиш гробище и да очакваш помощ от вътре. Тук е необходимо впрягането на целия инструментариум на всички държавни институции, на гражданското общество, на неправителствените организации, чиято задача е не просто да коментираме и критикарстваме, а да окажем ефективна подкрепа чрез реални действия.

Сдружение „Юристи срещу корупцията“ подкрепяме всички действия на ръководството на Агенция „Митници“ в борбата му с корупционните практики и канали, създадени от години. Предлагаме целия си експертен потенциал на г-н В. Танов за съдействие в тази не просто нелека задача, а в мисия, която години наред ни се втълпява, че като че ли е почти невъзможна – да се реформира системата на митниците.

Leave a Comment